Planten

MOESTUINCOACH

Een moestuin een plek waar je lekker buiten zijn. Waar vies worden geen probleem is. Inspannen en bewegen gaat vanzelf. Het is dé plek waar je ervaart en leert hoe je zaait of plant, planten verzorgt en wat je wanneer oogst. Als deze oogst ter plaatse klaar gemaakt wordt op een rocket stove om het dan meteen te kunnen proeven... Dan ervaar je aan den lijve waar het om gaat bij een gezonde levensstijl en voeding.

 
Moestuin bij school

VOOR KINDEREN - ONDER SCHOOLTIJD

Schoolpleinen veranderen van tegelvlaktes naar natuurlijk ingerichte uitdagende speelplekken, de zogenaamde 'groene schoolpleinen'. Groene schoolpleinen dragen op allerlei punten bij aan het welbevinden van leerlingen. Bij het vergroenen van het schoolplein is het realiseren van een schooltuin een logische stap. Kinderen uit alle leerjaren van de basisschool kunnen elke dag hun tuin zien veranderen en oogst is gemakkelijk in te zetten bij gezonde voeding-, smaak- en  kook-lessen.

Politiek gezien is de tijd er rijp voor, in dit krantenartikel staat dat het kabinet een moestuin bij school wil stimuleren. Om deze schoolmoestuin geen schoolmoettuin te laten worden kan ik scholen ondersteunen en assisteren bij het realiseren van de schooltuin en ontwerpen van een passend schooltuinprogramma. 

In 2019 zijn leerlingen van groep 7 van de Willem van Oranjeschool in Woerden begonnen met het "Tuintje van Oranje". Marita Rutgers verzorgd de educatieve kant van dit door Geral Overbeek georganiseerde project (gesubsidieerd door de Rabobank).


In juni 2019 zijn meerdere moestuincoaches bijeen gebracht door NME centra uit Utrecht en het landelijke programma Jong Leren Eten. Het doel is om scholen gemakkelijker in contact te brengen met moestuincoaches en hen bepaalde basis -programma's en -kwaliteit te bieden.

IMG_0341.JPG

VOOR GASTKINDEREN - IN DE ACHTERMOESTUIN

In mijn achtermoestuin van 8m2 kweek ik met mijn gastkinderen kruiden, groenten en bloemen op van zaad tot oogst.


Cherry tomaatjes uit het vuistje of een kruidige groentesoep gekookt op de rocket stove. Er hangen aardbeienplanten, er groeit een tamme braam en ook een oude druif tegen de schutting.


Water geven de kinderen graag, dit komt zoveel mogelijk uit de regenton. Plantenafval wordt opgegeten door tijgerwormen in de gevelbak van Balkonton, zo is de cirkel rond en kunnen we de planten voeden met supercompost. In onze tuin zoemt het goed, hoe kan dat ook anders met een mega insectenhotel van De Blije Bij aan de muur?


Kortom, mijn postzegeltuin is een levendig voorbeeld dat je met weinig middelen al heel goed met kinderen bezig kan zijn met het kweken van (eetbare) planten!