MOESTUINCOACH

Een moestuin een plek waar je lekker buiten zijn. Waar vies worden geen probleem is. Inspannen en bewegen gaat vanzelf. Het is dé plek waar je ervaart en leert hoe je zaait of plant, planten verzorgt en wat je wanneer oogst. Als deze oogst ter plaatse klaar gemaakt wordt op een rocket stove om het dan meteen te kunnen proeven... Dan ervaar je aan den lijve waar het om gaat bij een gezonde levensstijl en voeding.

 

VOOR KINDEREN - ONDER SCHOOLTIJD

Schoolpleinen veranderen van tegelvlaktes naar natuurlijk ingerichte uitdagende speelplekken, de zogenaamde 'groene schoolpleinen'. Groene schoolpleinen dragen op allerlei punten bij aan het welbevinden van leerlingen. Bij het vergroenen van het schoolplein is het realiseren van een schooltuin een logische stap. Kinderen uit alle leerjaren van de basisschool kunnen elke dag hun tuin zien veranderen en oogst is gemakkelijk in te zetten bij gezonde voeding-, smaak- en  kook-lessen.

Politiek gezien is de tijd er rijp voor, in dit krantenartikel staat dat het kabinet een moestuin bij school wil stimuleren. Om deze schoolmoestuin geen schoolmoettuin te laten worden kan ik scholen ondersteunen en assisteren bij het realiseren van de schooltuin en ontwerpen van een passend schooltuinprogramma. 

In 2019 zijn leerlingen van groep 7 van de Willem van Oranjeschool in Woerden begonnen met het "Tuintje van Oranje". Marita Rutgers verzorgd de educatieve kant van dit door Geral Overbeek georganiseerde project (gesubsidieerd door de Rabobank).


In juni 2019 zijn meerdere moestuincoaches bijeen gebracht door NME centra uit Utrecht en het landelijke programma Jong Leren Eten. Het doel is om scholen gemakkelijker in contact te brengen met moestuincoaches en hen bepaalde basis -programma's en -kwaliteit te bieden.

VOOR GASTKINDEREN - IN DE ACHTERMOESTUIN

In mijn achtermoestuin van 8m2 kweek ik met mijn BSO gastkinderen kruiden, groenten en bloemen op van zaad tot oogst.


Cherry tomaatjes uit het vuistje of een kruidige groentesoep gekookt op de rocket stove. Er hangen aardbeienplanten, er groeit een tamme braam en ook een jarenoude druif tegen de schutting.


Water geven de kinderen graag, dit komt zoveel mogelijk uit de regenton. Plantenafval wordt opgegeten door tijgerwormen in de gevelbak van Balkonton, zo is de cirkel rond en kunnen we de planten voeden met supercompost. In onze tuin zoemt het goed, hoe kan dat ook anders met een mega insectenhotel van De Blije Bij aan de muur?


Kortom, mijn postzegeltuin is een levendig voorbeeld dat je met weinig middelen al heel goed met kinderen bezig kan zijn met het kweken van (eetbare) planten!

MOESTUINCOACH VOOR VOLWASSENEN

Misschien heb je de documentaire gezien? In "De Vrouwen van Venserpolder" wordt prachtig weergegeven wat een moestuin voor volwassenen kan betekenen. Samen onder begeleiding moestuinieren versterkt het groepsgevoel en verkleint isolement en eenzaamheid. Het aanleren van moestuinvaardigheden vergroot het zelfvertrouwen en biedt kansen om in de toekomst de moestuin voort te zetten en zo te zorgen voor een gezonde voeding.


In Woerden zijn ook plannen om het gebied rond het wijkcentrum Molenvliet te vergroenen en mensen uit de flats bij IJsseloord uit te nodigen om met ondersteuning te moestuinieren. Ik voel mij vereerd dat ik de rol als moestuincoach voor hen op mij mag nemen!

+31 (0)6 47 99 87 20

Schoener 9

3448KP Woerden

Btw-ID: NL002089677B19

KvK: 68896948

©2020 by Marita Rutgers.
Deze website geeft informatie over de diensten van Marita Rutgers. Er worden geen statistieken bijgehouden en geen gegevens van bezoekers bewaard.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now